"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 30 de juny del 2011

Primera escola pública uniformitzadora a l'Hospitalet.


Acabem de saber que l'escola pública Marius Torres de l'Hospitalet acaba d'anunciar que els seus alumnes portaran uniforme a l'escola a partir del proper curs. La mesura va ser promoguda pel director del centre i ha rebut el suport majoritari de la resta de la comunitat educativa, inclòs el claustre de mestres, el Consell Escolar, i els pares dels alumnes que van votar en referèndum amb un 90% d'acceptació la proposta. Es converteix així en la primera escola pública uniformada des de la dictadura. Us felicito fills!

Un dels principals arguments que esgrimeixen els dirigents de l'escola per justificar l'ús d'uniforme, és el de "dignificar" el centre i l'educació que s'hi dóna. Vaja, entenc doncs, que fins ara en aquesta escola l'educació que es donava era "indigna", igual que el seu alumnat... També vaig escoltar unes declaracions d'una representant de l'equip directiu, on deia que amb aquesta decisió no volien entrar en discussions morals, sinó simplement i pura, en qüestions pedagògiques i educatives. Vaja, i com es pot deslligar una cosa de l'altra? Quan parlem d'educació, no podem deslligar-la d'uns valors que transmetem als alumnes: la solidaritat, el companyerisme, la igualtat, la diferència, el respecte, etc., etc. Com pretén aquesta senyora que no ens fixem en la immoralitat de la seva decisió?

En una escola on prop del 90% de l'alumnat és immigrant, la diversitat de procedències, cultures, llengües, etc. deu ser força elevada. L'Uniformització és el contrari de la diversitat, i com diria aquell, l'uniforme en aquests nivells socio-econòmics, "homogeneïtza la misèria".

Si el que es tracta és d'estalviar als pares el maldecap d'haver de triar la roba pels seus fills cada dia, podem començar a pensar també com facilita'ls-hi la feina de tenir-los nets, ben alimentats, descansats, ordenats, etc., etc. Potser que al final els pares deixaran als seus fills a l'escola acabats de néixer i l'escola els retornarà als 18 anys preparats per la vida moderna.

Per altra banda, és curiós que en ple segle 21, aquesta escola hagi optat per uns uniformes model escola privada anys 60. La faldilla de quadres per les nenes, i el pantaló gris pels nens. Aquests uniformes fan una olor de naftalina i de ranci que no es pot aguantar. Em sembla que la decisió de dur uniforme i la elecció d'aquest té més a veure amb el fet de voler semblar una escola privada (de qualitat) que no pas amb d'altres motivacions de caràcter pedagògic.

Ah, per cert, de les sabates i sabatilles no hem sentit a dir res. Estaran incloses dins de l'uniforme o donaran llibertat de tria? Es compatible la faldilla de quadres amb les sabates de taló? I amb les Marteens de bota? I amb les espardenyes de set vetes? I es faran mocadors especials per a les nenes musulmanes, o podran triar elles?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada