"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 18 d’octubre del 2011

El preu dels habitatges.



Ahir a l'espai d'entrevistes de TV3 "Àgora" van entrevistar a dos experts en el tema de l'habitatge per debatre al voltant de la situació d'aquest sector de gran valor estratègic en l'economia de l'estat, i un dels grans maldecaps per a moltes persones que o bé no poden accedir a un habitatge, o bé s'han enganxat els dits després d'haver-ne adquirit un. L'exmilitant del PP i actual president del saló Immobiliari Barcelona Meeting Point, Enric Lacalle, i el catedràtic d'economia de l'UB, Gonzalo Bernardos, van donar visions força diferents de quin és el panorama actual del sector. (Podeu consultar les conclusions resumides d'un curs d'estiu sobre "mercat immobiliari" en el bloc del propi Bernardos)

L'Enric Lacalle va intentar convèncer a l'audiència que en l'actualitat ens trobem en el millor moment possible per comprar un habitatge (jeje), mentre que el catedràtic, insistia que encara queden uns quants anyets de crisi immobiliària i de baixades de preus tal i com està el panorama a dia d'avui (no hi ha possibilitat real de finançament, ni incentius fiscals, ni capacitat econòmica degut al nombre de desocupats). També va donar la dada que a l'estat espanyol hi ha una oferta superior als 5 milions d'habitatges, mentre que la demanda no supera els 450.000 anuals. Això significa que si no es construeix res més a partir d'ara, encara han de passar uns deu anys abans no s'hagi venut tot l'estoc.

Es veu que la major acumulació d'habitatges es troba a la línia mediterrània on s'ha construït alegrement gràcies a les facilitats que han donat molts municipis per guanyar quatre duros. Ara, pel que va dir l'Enric Lacalle, esperen que vinguin molts russos (i d'altres estrangers) carregats de calés a comprar aquests habitatges. Suposo que deu ser l'única manera de treure's de sobre aquesta gran quantitat de promocions infladissimes de preu i inabastables per a la gran majoria dels autòctons.

També van explicar el senyor Bernardos que la realitat indica que el preu de l'habitatge ha baixat en els darrers anys molt més del que s'explica als mitjans o intenten fer-nos creure. I que la majoria d'ofertes que mostren les promotores poden augmentar, a poc que s'apreti una mica al promotor, per la gran necessitat que tenen de treure's habitatges de sobre.

Un altre tema és la gran quantitat d'estoc d'habitatge que han acumulat alguns bancs. Això sumat al gran deute acumulat que tenen (amb altres entitats financeres de l'estranger), pot forçar a aquests bancs a despendre's d'aquests immobles abaratint encara més el preu. No crec que puguin allargar el deute indefinidament, així que espero que aquestes caigudes de preus vagin augmentant en el futur.

Bé, doncs, sembla que caldrà tenir paciència si es vol adquirir un habitatge a un preu raonable. Uns quants anyets més de baixades de preu estan garantits, ja que no s'albira una reacció econòmica espectacular a curt ni mitjà termini, ni recuperació de l'ocupació, ni augment substancial de la capacitat adquisitiva de les persones, ni arribada d'estrangers àvids d'habitatge per les nostres contrades, ni d'immigrants cercant feina i casa, ni bancs concedint hipoteques alegrement com en el passat. Així doncs, continuarem esperant.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada