"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 19 de desembre del 2011

Ens deixa un patriota autèntic (no com d'altres que van de patriotes i semblen idiotes).

Notícia apareguda a l'edició digital del diari Avui/El Punt:


Josep de Calassanç Serra i Puig, en “Cala”, va morir a diumenge 18 de desembre a les 11 del matí a l'hospital de Montpeller, on se li va fer una operació al cor, a l'edat de 61 anys. Amb ell desapareix una de les figures històriques de l'independentisme català i, al mateix temps, un dels promotors culturals més importants de la Catalunya Nord. Josep de Calassanç Serra feia anys que vivia, amb la seva família a Bao, població propera de Perpinyà on va ser un dels iniciadors de l'Associació Aire Nou de Bao, dedicada a la cultura popular i la promoció de la llengua catalana, amb activitats com la primera colla castellera de Catalunya Nord, els Castellers del Riberal, la primera colla nord-catalana de correfocs i l'organització anual de la festa Identi'Cat.

Fill del geògraf Josep de Calassanç Serra i Ràfols i germà d'Eva Serra i Puig i Blanca Serra i Puig. Militant independentista, va participar de la fundació del PSAN (Partit Socialista d'Alliberament Nacional) el 1969 . El 1975 es va exiliar a la Catalunya Nord on va tenir una part activa en la fusió de diverses organitzacions independentistes del nord i del sud per a crear els IPC (Independentistes dels Països Catalans) i va ser un dels responsables de la revista La Nova Falç. Fou un dels membres fundadors de Terra Lliure, que va dirigir fins l'any1982.

Des dels anys 80 fins ara , en Cala es va dedicar gairebé exclusivament a la recatalanització de les comarques nord-catalanes. Membre fundador de l'Associació Arrels l'any 1981, va formar part del comitè director que va tirar endavant l'escola Arrels i Ràdio Arrels. Va participar a la creació de la revista satírica El Fiçó, i en va ser un dels membres del comitè de redacció. Soci del Centre Cultural Català de Perpinyà, fundat per refugiats de la Retirada, va estar al capdavant de la modernització del Centre per convertir-lo en l'actual Casal Jaume I, del que n'era president. La seva companya sentimental i militant independentista, Dolors Serra, es va exiliar al mateix temps que ell i és bibliotecària a l'ajuntament de Perpinyà. Les seves filles Marta i Joana Serra formen part de la nova generació de militants nord-catalans. Joana Serra és la nova propietària de la Llibreria Catalana de Perpinyà, que li ha traspassat el llibreter Joan-Miquel Touron.

Josep “Cala” Serra va treballar sempre com a impressor, a Ceret i Sant Esteve, fins que la malaltia li ho va impedir. El 2002 va rebre el Premi d'Actuació Cívica de la Fundació Lluís Carulla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada