"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 25 de febrer del 2012

Ni bianual, ni d'un dia, ni de dos... No al Concurs de Castells.


Ahir el Patronat del Concurs de Castells de Tarragona va fer públic el nou format del Concurs per l'edició d'enguany, amb la principal novetat que l'espectacle passa d'una única jornada castellera a dues, i de les catorze colles participants a trenta. El dissabte actuarien les colles "petites" i el diumenge les "grans" i amb opcions de "guanyar".

Suposo que als del Patronat els deu interessar fer créixer això del Concurs i que Tarragona se'n beneficiï d'alguna manera: atraient visitants, més pernoctacions a la ciutat, bars i restaurants plens, discoteques a vessar de gent bevent Estrella... I de pas, moltes colles "petites" que mai han tingut l'oportunitat de participar en la "gran" trobada castellera bianual tindran, doncs, l'ocasió de fer-ho, encara que sigui com a segon plat i més aviat com un favor per les colles grans, a les que se suposa que podran ajudar el diumenge a les pinyes.

El que no tinc gaire clar és si seran capaços d'omplir la plaça de toros el dissabte (a la tarda suposo?, faran pagar? hi haurà un concert al finalitzar del Bisbal o la Chenoa?) per veure una exhibició castellera amb 18 colles intentant castells de 7 i 8 pisos. Pot haver-hi cosa més tediosa? A no ser que s'inventin una formula d'actuació amb tres o quatre rondes úniques i simultànies de totes les colles... La gent que va a veure el Concurs, va pel morbo de saber quina és la millor colla del món mundial, i per veure intents dels castells més bèsties. Per veure 4d7p, 5d7, o 2d7, tenen mil i una actuacions al llarg de l'any per veure-ho gratuïtament, i de més a prop.

Animo a totes les colles del món casteller a fer boicot al Concurs de Castells i a les competicions castelleres. És aquest el món casteller que volem vendre? Ha de ser el major espectacle una competició on es mostren les pitjors essències d'aquesta tradició? Com a Minyó, penso fer boicot actiu al Concurs, oposant-me frontalment a qualsevol intent de qualsevol membre de la meva colla (tampoc tindré massa feina) per participar en aquesta competició, i explicant a tot aquell qui ho vulgui sentir com entenc jo els castells i perquè no m'agrada la vessant hipercompetitiva. I tot i que m'encanta veure grans castells, enguany els veure per internet com a molt.

Ah, i per descomptat, qui vulgui anar-hi que hi vagi, eh! Només faltaria...

3 comentaris:

  1. Dissabte hi haurà més castellers que públic, això per descomptat.

    A banda d'això, trobo incongruent que els que estem en contra del Concurs anem a veure'l, i trobo a faltar una postura més bel·ligerant de la Colla. Fa anys, no érem tant benevolents.

    M'agradaria que a la Colla s'animés un debat sobre el tema, i no estaria malament que es convoqués una assemblea per parlar-ne. Fa anys que no ho fem, la darrera assemblea amb votació sobre el concurs es remunta a l'any 1992. Crec, per tant, que hauríem de convocar una reunió o bé una assemblea, d'on hauria de sortir un document on es describís, d'una manera clara i precisa, la posició actual i oficial de la Colla sobre el Concurs. Tot i que en seguim sent clarament contraris, la nostra posició no és la mateixa que la que teníem fa 20 anys, i estaria bé tenir ben preparat el discurs per fer-nos valdre.

    Les coses s'estan posant molt complicades. El rànking s'ha convertit en la Bíblia, a l'hora de valorar els castells, i fins i tot comença a haver-hi actuacions on pretenen contractar-te amb un variable en funció dels castells assolits.

    És un camí pel qual no anem bé, i els Minyons som la única Colla que pot canviar alguna cosa (i per aconseguir-ho hem de fer-ho molt i molt bé, tant a les places com davant dels mitjans).

    ResponElimina
  2. Risto, pots canviar-me el describís per descrivís. És que en llegir-ho m'he fet mal als ulls!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lluís,

      totalment d'acord. Potser ja és hora que els Minyons en parlem obertament i que se'n faci ressò mediàtic. L'opinió pública ha de saber que no totes les colles castelleres estan a favor dels Concursos Castellers, i els motius.

      Una assemblea extraordinària de la colla amb àmplia assistència i unanimitat en la negativa a participar en aquestes competicions castelleres, podria ser un cop d'efecte a nivell mediàtic. Com a mínim, fem sentir la nostra veu.

      I estic d'acord amb tu que si estàs contra alguna cosa, queda una mica malament assistir-hi. Jo hi he anat uns quants anys perquè m'agrada veure els castells que s'hi fan, i perquè tinc amics d'altres colles i m'agrada veure'ls en acció. Aquest any però aniré més enllà en el boicot, i no hi assistiré.

      Risto.

      PS: No puc canviar res dels escrits que feu, però he pensat que quedava clara la rectificació amb el segon escrit...

      Elimina