"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 9 d’abril del 2012

Punto Pelota, o quan tot s'hi val per l'audiència.


En Josep Pedrerol és un "periodista" "català" "amant" de l'esport, que en l'actualitat dirigeix i presenta un programa-tertúlia anomenat Punto Pelota, a la cadena ultraconservadora, nazional-catòlica, i espanyolista, Intereconomia. Aquest paio ha aconseguit, gràcies a un estil periodístic totalment allunyat de les més elementals normes deontològiques de l'ofici, aupar el seu programa a les més altes quotes d'audiència de la cadena que l'emet (Punto Pelota obté un 2,9% del share, per un 1,6% global de la cadena, segons dades de la pròpia cadena). Aquest índex d'audiència (que no acabo de creurem del tot, ja que els estudis d'audiència diuen una cosa però després resulta que "tothom" ha vist aquest programa) col·locaria al Punto Pelota en una més que respectable 7ª o 8ª posició dels rànquings d'audiència, just pel darrera de les grans cadenes (TVE, TV3, la Sexta, Quatro, Antena 3, Tele 5...).

I tot això ho ha aconseguit el Josep Pedrerol amb un estil periodístic que es basa en la teoria aquella de "com pitjor millor". Aquest senyor sap que parlar tranquil·lament dels aspectes tècnics i tàctics de l'esport del futbol ven poc i que el que realment interessa/agrada a la gent és la sang i el fetge, la polèmica (encara que sigui inventada/manipulada), la confrontació, la radicalitat, les exclusives (encara que se les treguin de la màniga), les presumpcions de culpabilitat, etc., i per descomptat, sempre des d'una òptica afí als interessos del principal equip de la capital del regne, que és al cap i a la fi, l'equip de la majoria dels espanyols, o de la majoria de seguidors del programa, i sobretot de la majoria del accionistes del grup Intereconomia (o com a mínim del seu president, l'exdirigent Popular Julio Ariza).

Alguns culers entre els quals m'incloc, tenim l'insana costum de voler saber que opinen, que pensen, que diuen els seguidors de l'enemic, i gràcies al programa Punto Pelota, comprovem com ha anat calant dins del món madridista el missatge tantes vegades repetit per la caverna i per membres del club blanc, que els arbitres ajuden al Barça i perjudiquen al Madrid. Ha passat com predeia el nazi Goebbels, que de tant repetir una mentida, la gent se l'acaba creient. Malauradament, els propagandistes madridistes en aquest programa superen en nombre i en decibels als culers, i això fa que sembli que tenen la raó. És una bona estratègia per part del Pedrerol organitzar una tertúlia amb una descompensació evident pel que fa als punts de vista, i normalment els afins al règim acostumen a doblar en nombre als representants de l'altra part implicada.

Un dels perills de programes com el Punto Pelota es va poder comprovar en el programa d'ahir, quan després del partit que el Madrid va empatar al seu estadi enfront del València, un entrevistador del programa preguntava a un vailet d'uns deu anys d'edat a la sortida de l'estadi, que què li havia semblat l'arbitratge (no el partit), i aquest va respondre que entenia que Mourinho volgués marxar del Madrid perquè al Madrid els robaven els partits. Després, un dels tertulians del programa, l'exjugador blaugrana "Lobo" Carrasco va voler denunciar aquest fet, indignat perquè un nen pogués pensar d'aquella manera, però quan el presentador li va demanar que qui pensava que era el responsable d'aquell fet, el "Lobo" no va voler mossegar la mà de l'amo i va culpar únicament a l'entrenador blanc per les seves continues declaracions incendiàries, quan en realitat sabia que programes com en el que ell participa (i cobra) són els principals causants de que molts infants es creguin les mentides que ells escampen i s'acabin convertint en fanàtics perillosos. És més, al bo de Pedrerol, li va semblar perfecte que el nen opinés el que va opinar... esperem que cap dels seus fills (si en té) es dediqui a l'ofici d'arbitre de futbol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada