"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 11 de juny del 2013

40 anys de la recuperació de la Muixeranga al País Valencià.

Torretes de la Nova Muixeranga i la Muixeranga d'Algemesí.

(notícia extreta del portal digital "Llibertat.cat")

Dissabte passat es va celebrar a Algemesí la XIV Trobada de Muixerangues que enguany commemora la recuperació de la Muixeranga al poble de la Ribera Alta. Centenars de persones es van acostar a la plaça Major per gaudir d'aquest espectacle que aquest any comptava amb la participació de La Muixeranga i La Nova Muixeranga d'Algemesí, La Moixiganga de Tarragona i els xicots de Vilafranca, segons informa La Veu del País Valencià.

En aquest ambient festiu, on es podia respirar tradició i cultura a cada racó, els assistents han pogut gaudir de la grandesa d'un espectacle que reclama els seu espai al Paìs Valencià. Amb una plaça plena de gom a gom, castellers i muixeranguers s'han agermanat per mostrar part del seu immens repertori. En paraules dels mestres de la Nova Muixeranga i La Muixeranga, Mariano Frein i Juan Beltran, "ha de servir per acostar els dos territoris i gaudir de la unió mitjançant la nostra festa".

L’evolució definitiva del ball de valencians cap als castellers.

La trobada va permetre veure en directe un ball de valencians en estat inicial, les muixerangues d’Algemesí, la transformació del ball de valencians en representació religiosa en sentit estricte, la moixiganga catalana de Tarragona. Mentre les muixerangues s’alcen en honor a la Mare de Deú, les moxigangues fan referència a la mort de Crist i amb les seues característiques figures que escenifiquen els misteris de la Passió de Crist.

I l’evolució definitiva del ball de valencians cap als castellers ja desprovistos de simbologia cristiana –els Xicots de Vilafranca-. La Moixiganga de Tarragona té la consideració d’element pertanyent a les Festes de Santa Tecla, d’interès turístic estatal i alhora patrimonials d’interès nacional. Els Xicots de Vilafranca participen de la Festa Major de Sant Fèlix de Vilafranca del Penedès, també festa patrimonial d’interès nacional, puntualitza RiberaExpress.es.

La Muixeranga d’Algemesí compleix quaranta anys

Enguany la colla històrica de la Muixeranga d’Algemesí compleix quaranta anys de la seva recuperació. De fet, l’any 1973 només va deixar de sortir la vespra de la seva festa que se celebra a principis de setembre. La ràpida reacció de la població va fer que en 24 hores es constituís una nova agrupació que ha perpetuat la tradició fins als nostres dies

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada