"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 28 de desembre del 2015

El secret de la força i el valor del poble Hmong. (11)



Avui, voltant en moto pel Parc Nacional de Doi Suthep, a uns 10 kilòmetres a l'oest de Chiang Mai, he anat a parar a un poblat de l'ètnia Hmong, i m'he arribat fins a l'escola del poble a veure si hi veia quelcom interessant. I certament, la visita m'ha fet reflexionar i m'ha dut, inevitablement, a fer comparacions amb el model escolar que tenim per les nostres contrades.

Veient com s'esbatussaven les criatures al pati sense cap tipus de vigilància, ni control adult, m'ha fet recordar la sobreprotecció a la que sotmetem als infants a la nostra societat, i el control i la direcció absoluta de les seves vides. Els nostres infants, actualment, no tenen espais on jugar lliurement, on barallar-se lliurement i resoldre els seus conflictes autònomament. Aquests infants es convertiran en adults ensinistrats i dirigits que no hauran après a resoldre els conflictes per ells mateixos.

Les criatures d'avui en dia han perdut el joc lliure i no controlat als carrers i places, i fins i tot, als patis de les escoles. Trist però real. Si voleu que la vostra criatura creixi lliure, aprengui a equivocar-se i a rectificar, a solucionar problemes a base de reflexionar, en definitiva, a pensar per sí mateixa, aneu a viure amb els Hmong...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada