"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dimarts, 1 d’agost del 2017

Perú dia 9: Maras - Moray - Salines.

Dona descansant al costat de la Catedral.
Aquest matí he fet una altre excursioneta amb agència. Sense agència és molt complicat visitar tots els llocs interessants de la zona de Cuzco. De fet, a Cuzco mateix gestionen la venda del bitllet turístic per veure les diferents zones d'interès de la regió. I la majoria dels tour operadors ofereixen packs per fer totes les visites en un o varis dies.

Avui els de l'agència només m'han fet esperar mitja hora sobre l'horari previst (8:00), però l'espera s'ha vist compensada pel nombre reduït dels grup i per un guia jove amb molts coneixements. 

De primera ens han portat a Moray, un antic emplaçament inca on es dedicaven a cultivar i a fer aclimatacions de diferents plantes i fruiters. Amb una tècnica sofisticada de capes circulars aconseguien diferents temperatures de la terra i podien anar aclimatant productes que normalment no es trobarien a tanta alçada (3.800 metres).  Us imagineu plantar albercocs a 3.800 metres als Alps? La qualitat del sòl, la protecció de les grans muntanyes del voltant, i l'intens sol fan possible aquest miracle.

Avui a Moray s'hi celebrava la festa del Pachamama, o mare terra, un ritual d'agraïment a l'esperit encarnat per una deessa que alimenta el món (rius, muntanyes, prats...). Per tal de tenir el seu favor la resta de l'any se li fan ofrenes en un ritual dut a terme per un Xaman, que després de cremar les diferents ofrenes en forma de menjars, comunica a la comunitat la resposta de la Pachamama. Malauradament, no hem pogut veure l'escena, però hem pogut comprovar com l'espai s'anava omplint de gent.

D'aquí ens han dut a les salines de Maras. Unes salines molt especials que treuen una sal magnífica i amb unes particularitats úniques, solament igualades per unes salines de l'Himàlaia com ens han contat. Una sal amb uns nivell baixos de soci, i més alts de magnesi. Ideal per cuinar i no puja tant la tensió sanguínia ni dona tanta sed. D'un manantial de la muntanya surt una aigua salada que aboquen en parceles en una vall i que a mesura que s'evapora van extraient diferents tipus de sal. L'extracció està controlada per dues comunitats indígenes que funcionen sense tecnologia avançada, i que s'agrupen en una cooperativa.

Militars controlant la Plaza de Armas des de les escales de la Catedral.


Moray

Moray (per entendre la magnitud del lloc, mireu les persones al cercle central).



Salines de Maras.



























Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada