"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 14 d’abril del 2019

Ha mort la Neus Català.


























Ahir ens va deixar, als 103 anys, la darrera dels supervivents catalans dels camps de concentració nazis, en concret del de Ravensbrück, Neus Català i Pallejà, a la seva localitat de naixement de Els Guiamets, a la comarca del Priorat.

Neus Català fou guardonada amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat l'any 2005, i al 2015 li fou atorgada la medalla d'or d'aquesta mateixa institució, coincidint amb els actes de commemoració del seu centenari.

La Neus va ser una activista sociopolítica al llarg de tota la seva vida, militant comunista, membre de la resistència, i incansable lluitadora en la clandestinitat contra el franquisme, i els darrers anys va mantenir viu el record de les atrocitats del nazisme.

Tot homenatge és poc. DEP.

4 comentaris:

  1. Homenatjant-la a ella, homenatgem els milers i milers de víctimes de la bogeria criminal del nazisme, el feixisme i el franquisme.

    ResponElimina
  2. El virus del feixisme mai mor i cal sempre la memòria per evitar que es reprodueixi. Maluradament, sembla que al segle 21 aquest virus torna a escampar-se perillosament.

    ResponElimina
  3. Una figura que farem bé de mantenir en el record, la seva guia ens farà falta.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ara, que alguns volen tapar i passar pàgina de la funesta història recent, és un magnífic moment per recordar la seva història.

      Elimina