"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 8 de juliol del 2019

Cuba (2) - Santiago - Festival del Fuego.









El grup català de ritmes cubans i electrònics, Bemba Saoco, a la Plaza de Cespedes.






























Aquests dies (del 3 al 9) se celebra a Santiago el Festival del Fuego, o Festival del Caribe, en la seva 39a edició. Aquest festival reivindica la cultura caribenya i cubana en especial. Cada any hi ha algun país convidat que participa en el festival amb una delegació d'artistes i conferenciants. Enguany el país convidat és l'Uruguai. A l'aeroport domestic de La Havana vam coincidir amb un grup d'una coral de Montevideo que s'anomena "Terapia de miercoles" i que estava format per amateurs jubilats majoritàriament.

Uns dels actes centrals del Festival són les cercaviles del dia 5 (de la serpiente) i del 9 (del diablo). En aquestes surten grups d'arreu de Cuba, del carib, i d'altres llocs del món. Enguany fins i tot hi havia un grup de "moros i cristians" de Castelló de La Plana.

Un dels incovenients del festival és la escassa informació dels actes. Tot i que es pot trobar algun programa a internet, és incomplet i no informa d'on són els emplaçaments ni si l'espectacle és de pagament o no. Hem hagut d'agafar alguns taxis per arriar fins a algun lloc i ens hem trobat la sorpresa que cobraven entrada, o que l'aforament era ple. També vam anar a veure a una orquestra salsera reconeguda internacionalment, "Michael Blanco", i van començar dues hores més tard de l'anunciat... 

A banda dels espectacles i concerts varis, a la Casa de la Trova sempre hi ha algun músic o banda local tocant, i al costat, a la Casa de la Cultura també hi ha un parell d'espectacles diaris. Aquí coincidim sovint amb un grup d'uns 15 alemanys que han vingut a perfeccionar el ball de la salsa, i a conèixer altres balls cubans. Sempre que els veig ballant amb la calorada que fa, i com suen, els planyo. Jo suo sense moure'm, així que imagineu-vos...

Hem conegut a alguns cubans de festa a la Plaza Cespedes. El Víctor, el Vlady, la Danarsis, amb els que hem anat d'aquí cap allà on ells ens indicaven. Saps que fer amics significa pagar-ho tot, però així funcionen les coses a Cuba. Un aspecte positiu és la seguretat amb la que et pots moure pels llocs. Hi ha força policia uniformada (i no uniformada) que vetlla pels turistes. I per altra banda, els propis cubans són conscients que cal cuidar al turista per tal que no deixi de visitar-los, ja que és la seva principal, gairebé única font d'ingrés extraordinari.

1 comentari: