"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 11 de gener del 2020

Els horaris escolars han de canviar.



Acabo de descobrir, gràcies a un article del Criatures de l'Ara, aquesta campanya que van engegar la fundació Jaume Bofill i la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica de Catalunya (FMRPC) el juliol del 2019, sobre la gestió del temps escolar. Em sembla molt interessant endegar el debat sobre els temps escolars, ja que també sóc dels que considera que els horaris escolars no van gens a favor d'un aprenentatge pausat i que respecti els ritmes i els interessos de tots i cadascun dels alumnes.

4 comentaris:

  1. Jo veig a la meva filla de 14 anys molt cansada sempre. Comencen a les 8 i acaben dinant molt tard, cosa que em sembla irracional i molt poc adaptat a les seves necessitats. A sobre, amb els horaris dels pares, aquest tipus d'horari implica que passin moltes hores sols a casa. Em pregunto perquè s'ha implantat aquest tipus d'horari tant absurd.

    D'altra banda, algú s'hauria de plantejar què fem amb la canalla els pares dels quals treballen en cap de setmana -cada vegada n'hi ha més-. Potser hi hauria d'haver escoles públiques amb horaris adaptats a les seves necessitats. O això, o acabem amb la liberalització d'horaris, on sembla que l'única cosa que importa és que es pugui consumir tots els dies i a qualsevol hora.

    Sigui com sigui, el gran problema segueix sent que treballem massa, que seguim treballant 40 hores -un èxit aconseguit pels nostres avis-, quan el que tocaria és començar a pensar en les 30.

    Hem de treballar menys i millor i consumir menys i millor. No hi ha més opcions si volem sobreviure com a societat.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lluís, el problema de la conciliació laboral-escolar-familiar no el podem carregar a les criatures allargant els seus horaris escolars. Cal reclamar una millora dels horaris laborals per poder conciliar millor. Hem de tendir a imitar els països més avançats en aquest sentit (com Finlàndia), on els alumnes fan menys hores d'escola al dia, però els pares també tenen uns horaris laborals molt més compatibles amb la criança.

      Elimina
  2. Caldria començar per la reforma horària general. Abans de l'1 d'octubre el diputat Fabian Mohedano va fer una feinada en aquest aspecte. Però el 155 ho va fer anar tot en orris. Tota aquella feinada, en algun lloc deu dormir el son dels justos.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cert, però en aquest estat, hi ha coses molt més importants que la qualitat de vida de la gent. Com per exemple la unitat de la pàtria! (Revilla díxit)

      Elimina