"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 6 de juny del 2020

50 anys del penal de Guruceta.



Tal dia com avui fa 50 anys, l'arbitre basc Emilio Guruceta va saltar a la fama gràcies al penal que va xiular a favor de Reial Madrid al Camp Nou, en un partit de la copa del rei. Un penal inexsitent de Rifé a Velázquez que aquest va transformar i va suposar l'empat dels blancs. Un escandalós penal per una falta a un metre de l'àrea que va generar un terrabastall mediàtic i on van haver d'intervenir les autoritats polítiques per calmar els ànims. Va provocar sancions, dimissions, canvis de dirigents...

Jo encara no havia nascut aleshores, però recordo de ben petit que ja insultàvem els arbitres dolents al nom de Guruceta. Anys més tard, ja amb ús de raó, recordo l'escàndol Brito Arceo, en un partit contra el Sevilla també al Camp Nou. Es va popularitzar el crit de "Brito cabrito".

4 comentaris:

  1. Jo ja tenia gairebé 15 anys. Se'n va parlar molt del Guruceta.
    Però no va ser ni el primer ni serà l'últim àrbitre de que faci entonar aquell hit: "Así, así, así, así gana el Mandril"

    ResponElimina
  2. El teu comentari m'ha fet cercar d'on ve aquest càntic tan popular, i resulta que és arrel d'un escàndol arbitral a l'estadi de l'Sporting de Gijón, l'any 1979, en un partit dels locals contra el Madrid, evidentment.

    ResponElimina
  3. Vist en perspectiva, sembla mentida que un penal pogués aixecar tanta polseguera. Ens prenem massa a pit això del futbol. Ah, a en Brito Arceo també el recordo, aquí també tenia consciència jo.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Suposo que els ànims als anys 70 estaven calentets calentets... Bé, si fa no fa com ara... no em vull imaginar un escàncol així de nou al Camp Nou. I al minut 17:14... Haha.

      Elimina