"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dijous, 2 de juliol del 2020

TVE3.

Cartell extret de l'usuari de twitter @mermaid_fr2000.




































El passat dilluns TV3 va estrenar una nova sèrie dirigida al públic més jove sota el títol de "Drama". Una producció de TVE on els protagonistes utilitzen el català i el castellà per comunicar-se entre ells. Res anormal per a una televisió que ha perdut tota essència i que ha renunciat al seu paper de normalitzadora de la llengua pròpia del país a canvi de augmentar l'audiència, o fer-se més simpàtica als castellanoparlants de Catalunya.

Personalment, des de fa un bon grapat d'anys, no he mirat cap sèrie de producció pròpia, o de producció estatal perquè les trobo horribles. M'agradaven les sèries britàniques que emetia TV3 als anys 80 i 90 (L'Escurçó Negre, Els Joves, Allo Allo, Gent del barri, Mr Bean...) i des de fa uns anys segueixo un bon grapat de sèries estrangeres. Als 90's també vaig ser seguidor fidel d'algunes sèries de dibuixos animats en català, com ara Bola de Drac, Musculman, o Arale.

Sembla doncs que TV3 ha renunciat a ser la televisió pública nacional catalana per esdevenir una televisió de masses on la llengua no és gaire important. A mesura que el castellà (i el catanyol) han anat guanyant quota de pantalla a TV3 jo me n'he anat allunyant, i el cert és que cada cop la miro menys. A dia d'avui, bàsicament, segueixo els noticiaris i poca cosa més. L'APM, el Zona Zapping, i el canal d'esports quan hi ha algun esdeveniment que m'interessa.

Potser quan molts catalans deixem de mirar-nos-la hagin de rectificar i tornin a apostar per convertir-se en la televisió nacional que Catalunya necessita. En català i per a tots els catalans.

4 comentaris:

  1. La llengua catalana és la raó d'existència de TV3. Qualsevol altre invent, per a mi no hi cap.
    La sèrie "Drama" destrossa totes les campanyes de normalització lingüística. Des de la "Norma" fins a aquella de la dentadura de "Parla català"

    ResponElimina
    Respostes
    1. En el tema de la llengua anem de mal en pitjor, i només falta que la televisió nacional també perdi identitat volent audiència, o volent quedar bé amb no sé qui.

      Elimina
  2. Et diria tantes coses, que prefereixo callar. Em sembla que et deixes endur pel discurs reduccionista de twitter, i això no és bo, al meu entendre. Sobretot perquè critiques durament una televisió que declares no veure massa. Ho sento, però amb aquesta mena de discursos cada cop em sento més lluny de la teva manera de pensar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Xexu, el millor que té Twtter és que pots llegir molts tipus de discursos ja que es tracta d'una plataforma oberta a totes les opinions. Que t'agradin més o menys ja és una altra cosa, però si hi ha moltes crítiques des de sectors independentistes a TV3, serà per algun motiu...
      En tot cas, de les diverses plataformes per seguir l'actualitat i veure què n'opina la societat, la de Twitter és la més democràtica, ja que no la controlen només uns quants com passa amb els mitjans de comunicació de tota la vida.
      Penso que puc criticar TV3 ja que és la que sento més meva, i veig el gir que ha estat fent en els darrers anys, i m'entristeix. I, efectivament, cada vegada la sento menys meva i sóc un crític actiu fent boicot, i deixant de mirar-me-la, a veure si així perden audiència i es veuen obligats a rectificar la nova línia.
      Per a mi, la qüestió de la llengua és VITAL i que TV3 esdevingui l'eina normalitzadora és essencial, junt amb altres àmbits evidentment. Però una tele pública integrament en català hauria de ser el més normal del món com passa a totes les televisions públiques del món.
      I no passa res perquè pensem diferent. Només faltaria.

      Elimina