"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dissabte, 13 de febrer del 2021

Si votes aquí, porta els teus fills aquí.

 

Famílies de l'escola Ponent de Terrassa.
















Molt oportuna la campanya del col·lectiu d'escoles contra la segregació, aprofitant els comicis de demà diumenge, per sensibilitzar els votants perquè matriculin els seus fills a l'escola on voten, és a dir, la més propera a on resideixen.

Una de les raons perquè es produeixi tanta segregació escolar (Terrassa és capdavantera en l'etapa d'infantil i primària) és el fet que moltes famílies amb prou recursos econòmics porten els seus fills a escoles allunyades del lloc on viuen, normalment de la zona centre de la ciutat, per evitar centres amb elevada concentració d'alumnat desafavorit.

Això agreuja la ja de per sí prou elevada segregació urbanística conformant autèntics guetos. I així, ens trobem amb centres amb una tipologia d'alumnat (famílies) molt homogènia als centres. Tanmateix, les societats no són homogènies i cal treballar i educar en la diversitat des de ben petits.

6 comentaris:

  1. Tens raó, i estic completament d'acord amb tu, però no és tant fàcil d'implementar.

    Un molt bon amic meu -que també coneixes- portava els nens a la concertada -a contracor-, però és que a l'escola pública que els corresponia, a Ca n'Anglada, el 95% eren nens procedents de la immigració, i tenia motius per creure que això podia ser perjudicial pel què fa a la formació dels seus fills.

    Aleshores has de decidir entre ser fidel a les teves idees o fer el que creus millor pels teus fills... És fotut, jo no m'atreveixo a criticar-lo; al meu barri el percentatge era molt raonable, ho tenia molt fàcil.

    Evitar els gettos és una de les claus, però com ho fas? És molt més fàcil de dir que no pas de fer.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sé que no és gens fàcil resoldre aquest gran problema que portem arrossegant i agreujant any rere any. Sembla que la Generalitat ha començat a fer polítiques per disminuir una mica la segregació (amb un Decret d'Admissions nou), però no és suficient. Potser caldrà començar a replantejar-se això de la llibertat d'elecció de les famílies si volem fer una societat millor.
      Jo tinc una idea que faria que potser algunes famílies es plantegessin marxar a escoles concertades del centre. En escoles gueto fas grups de 12-15 alumnes on 4 o 5 places estiguin reservades per famílies més afavorides. Potser això faria replantejar aquestes famílies l'haver de desplaçar-se.

      Elimina
    2. És important la capacitat d'innovar amb propostes com la que dius. Però per fer aquestes coses s'ha de tenir coratge... I compte, que els tribunals no te les tombin, que ja ens coneixem.

      Elimina
    3. Cert. Al final sempre hi pot haver un tribunal espanyol que et digui que no ho pots fer perquè no els surt dels pebrots a ells.

      Elimina
  2. Visca l'Escola Pública que promou la igualtat. I amb la igualtat i la fraternitat (i la sororitat) arribarà la llibertat.
    Per cert el Barça ha guanyat la copa. A veure si la secció masculina pot fer el mateix...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Construir una societat més justa i igualitària, i sensible al patiment dels altres, cal una escola igualitària on els infants aprenguin a ser solidaris, cooperatius i empatitzar amb els companys.

      Per cert, avui el Barça d'homes molt bé també. I en bàsquet!

      Elimina