"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

dilluns, 22 de juliol del 2024

Semporna i Illa de Mabul, Borneo, Malàisia.

 


He estat 5 nits entre la ciutat portuària de Semporna i l'illa de Mabul, a una hora escassa de distància. Això es troba a escassos quilòmetres de les Filipines i d'Indonèsia, en l'extrem nord-est de Borneo.

Fins aquí arriben pocs turistes occidentals, però n'hi ha bastants de xinesos, atrets pel busseig i l'snorkel. Bé i per fer-se fotos a les illes i penjar-les a l'instagram o qualsevol altra aplicació per l'estil.

Semporna no té gaire a oferir més enllà dels tours organitzats per veure algunes illes, i un port marítim ple de restaurants i allotjaments. Els carrers acostumen a estar atapeïts de xinesos i locals que fan la seva vida, i un bon grapat de criatures intentant treure algun cèntim dels turistes.

L'illa de Mabul es va fer popular fa uns anys degut a alguns segrestos de turistes per part de pirates filipins. Avui dia la zona està molt controlada per part de les autoritats malàies. A l'illa conviuen amb harmonia malais i filipins, tot i que aquests darrers no tenen documents ni drets com a immigrants. Alguns filipins, fins i tot, malviuen en barcasses en comunitat sense poder trepitjar terra a Malàisia.

A Mabul he fet vida relaxada. Molta lectura, contemplació, una volta a l'illa en l'atac, i alguns banys mirant el món submarí. També he fet algunes incursions dins de l'illa per veure com d'humilment viuen els locals, i el contrast amb alguns ressorts de luxe que van ocupant la seva illa.

Vaig conèixer un missioner musulmà que feia un voluntariat de 40 dies a l'illa i que donaven classes i alimentació a la comunitat filipina que no té cap mena de protecció estatal.












Semporna.

Semporna.



4 comentaris:

  1. Llocs molt humils... altres cultures.
    M'encanten les fotos que ens regales.

    Bona tarda, Risto.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies Sa Lluna. He pogut contestar-se des de la tauleta perquè amb el mòbil mai em deixa escriure respostes.

      Elimina
  2. Unes vacances ben originals. Acolorides.

    ResponElimina