"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 25 d’octubre del 2013

15 anys del primer 4d9 net descarregat del segle 20 pels Minyons a Girona.


Tal dia com avui fa quinze anys, els Minyons de Terrassa vam anar a Girona a actuar a les festes de Sant Narcís i vam descarregar per primera vegada al segle 20 el mític i fins aleshores inabastable 4d9 net. Aquell dia vam completar l'actuació amb tres monstres més com són el 5d9f, el 3d9f i el pd7f. Una actuació excepcional en un moment dolç i esplendorós per la colla. Els que hi vam ser presents, encara recordem com vam descarregar aquell "papinu" com si es tractés d'un "simple" 4d8, per la bona quadratura i l'excepcional execució. 

Recordo que aquell dia, mig món casteller es concentrava a la plaça del Blat de Valls per viure la jornada de Santa Úrsula, i no pocs van criticar als Minyons per haver gosat portar un castell com aquell a una ciutat sense tradició castellera, i a més, en un dia tan tradicional castellerament parlant com Santa Úrsula. Fins i tot el cap de colla dels verds, el Francesc Moreno "Melilla" va retreure públicament als Minyons a través de la televisió (TV3), la seva falta de respecte a la diada vallenca (suposo que quinze anys després ja no li deu importar tant la tradicional jornada de Santa Úrsula, doncs la seva colla actuarà a Sabadell el mateix dia amb intenció de fer-hi grans castells...). Tampoc va estar gaire lluït l'ajuntament vallenc, que va declarar als Minyons colla "non grata", si no em falla la memòria...

Amb el pas del temps, he valorat molt més la gesta aconseguida pels Minyons aquell 25 d'octubre del 1998. En primer lloc, per l'excepcionalitat de la trajectòria de la nostra colla, que en tant sols dinou anys d'història va aconseguir batre els principals reptes del món casteller. En segon lloc, cal saber valorar les dificultats tècniques que comportava assajar castells com aquest en aquells anys, quan no es disposava de xarxes ni terres atenuants. I en tercer lloc, els Minyons van obrir la porta dels castells nets (o sense folre) que semblava inabastable fins aleshores. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada