"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

divendres, 5 d’abril del 2019

Ni a morir en pau ens deixen.

























Aquesta setmana els mitjans s'han fet ressò de la mort assistida de Maria José Carrasco, a mans del seu marit, Ángel Hernández, que va gravar els fets i els ha fet públics. La dóna patia una esclerosi múltiple severa, que havia iniciat 30 anys enrere, i en els darrers anys s'havia agreujat fins al punt de no poder fer res autònomament i patir físicament per les disfuncions del seu organisme. En aquest punt havia decidit acabar amb la seva vida, però necessitava de l'ajuda del seu marit per poder prendre's la substància que li fes fallar alguna de les funcions orgàniques.

Un cas molt similar va ser el del gallec Ramon Sampedro, un tetraplègic que també va decidir acabar amb la seva vida i va comptar amb la "col·laboració" d'una amiga, tot i que en aquest cas no van voler que aquesta aparegués davant la càmera per a no autoinculpar-se. No ha estat el cas de l'Ángel, el marit de la Maria José, que ha preferit fer públic el cas, assumint les conseqüències penals, per tal d'obrir el debat social que clama al cel.

Que en ple segle 21 encara haguem de passar pel patiment i l'agonia d'una mort lenta, sense capacitat/possibilitat de decisió individual de fe-ho més ràpid i indolor, és aberrant. L'eutanàsia ja és legal en alguns països més avançats. Tanmateix, la majoria d'aquests no tenen la tradició judeo-cristiana que patim a l'estat espanyol.

Eutanàsia legal ja!!

6 comentaris:

  1. Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!Eutanàsia legal ja!!

    ResponElimina
  2. Curiós que tinguem clar que hem d'aplicar l'eutanàsia a una mascota estimada i per contra no puguem acabar amb el patiment d'un familiar o amic.

    Tanmateix, jo crec que podem estar tranquils. Aviat es legalitzarà, perquè aquesta dreta carca que ara no la permet, veurà que no es podrà seguir mantenint el sistema, quan tots els de la generació del Baby Boom arribem als 70 -o a l'edat que ens deixin jubilar-. I aleshores s'abusarà de l'eutanàsia, ja t'ho puc ben assegurar. No has vist La Fuga de Logan? Renovaos, deien... als que tenien 30 anys. Però els que manaven no passaven pel procés de selecció i arribaven a vells.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què m'estàs dient? Ens mataran a tots amb eutanàsia activa a discreció? Només ens faltaria això...
      Jo crec que acabarà legalitzant-se precisament perquè les noves generacions la reclamen sense embuts, i els polítics sempre remen al vent que bufa.

      Elimina
  3. És força vergonyós que ben entrat el segle XXI encara tinguem la mort com a tabú que ens impedeix veure-hi més enllà del nas. Bona part de la societat ja ha superat el tema de l'avortament, encara que els neandertals encara el volen posar en dubte, però la possibilitat d'acabar lliurament i digna no ens la donen. Pel que a mi respecta, i com he anat comentant aquests dies en converses amb gent, per mi l'eutanàsia hauria de ser un dret de tots, i no només en cas de malaltia terminal, sinó que és una decisió personal que s'hauria d'avaluar, de mirar si és reversible, però en cas d'estar-ne convençut, ningú no hauria d'impedir.

    ResponElimina
    Respostes
    1. El principal problema es diu "tradició catòlica" a la nostra base cultural. Aquests tabús, afortunadament, van quedant enrere, i el de la mort digna n'és un exemple més.
      EL tema delicat jo el veig en els casos de gent que vol morir per qüestions mentals (depressió, estat de xoc...) i tampoc penso que sigui encertat que facilitem molt les coses en casos que potser amb tractament psiquiàtric tenen solució.
      En tot cas, en els casos evidents de patiment i/o malaltia o disfuncions orgàniques severes, s'ha de poder morir tranquil·lament i digna.

      Elimina