"La llibertat no baixarà cap al poble, és el poble que ha de pujar cap a la llibertat" (Emma Goldman)

diumenge, 22 de setembre del 2019

El capitalisme mata el planeta.
























Aquests dies estem sentint a parlar molt de les marxes del "Fridays for future", encapçalades per joves d'arreu del planeta, o de múltiples jornades de conscienciació al voltant de la necessitat de cuidar el medi ambient, o encara més greu, l'emergència climàtica que es propugna en algunes ciutats o estats arreu del món. No fa gaire, ens posàvem les mans al cap pels incendis provocats a la selva amaçònica brasilera, i de tant en tant ens corprèn veure imatges a través dels mitjans d'illes immenses de plàstics i brossa enmig dels oceans.

I sabeu què? Que la terra ja fa temps que ens l'estem carregant. En els darrers 50 anys segurament molt més que en els anteriors 50.000, o més, i hi ha un únic responsable de tot plegat, que s'anomena Capitalisme. Mentre aquest sistema socioeconòmic dicti les regles no hi haurà volta enrere. Per al sistema capitalista l'únic objectiu és incrementar els guanys a tota costa, i això implica explotar el planeta mentre doni fruits. Les conseqüències? Ja les patiran en el futur, de moment no passa res...

No concebo la defensa del medi ambient sense la lluita contra el capitalisme. Haurien d'anar estretament lligats. I igual que en el tema del reciclatge cada petit gest és important, en la defensa del planeta també cal que tothom (o gairebé tothom) prengui consciència i deixi de fer moltes coses (consumir, viatjar, moure's en vehicles...) i de viure al ritme que ho fa actualment. Abans que sigui massa tard.

4 comentaris:

  1. Totalment d'acord. El capitalisme per subsistir desemboca un consumisme desenfrenat. I el consumisme és la pol·lució, els residus i la destrucció dels llacs, rius i mar.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs si no el podem destruir (el capitalisme), què és el que el planeta realment necessita, hauríem de mirar de col·laborar el menys possible en els seu desenvolupament.

      Elimina
  2. Per més que s'estigui en contra del capitalisme, en som tan usuaris com el que més. Assenyales algunes coses a les quals no estem disposats a renunciar, almenys de moment. A casa anem fent cada cop més gestos per no generar residus i ser respectuosos amb el medi ambient, però renunciarem a viatjar a l'altra punta del món? O renunciaràs tu al telèfon mòbil o a comprar-te complements per la bici, o una bici nova quan la que tens falli? Dir que anem en contra del capitalisme és molt bonic de forma teòrica, però a la pràctica no funciona.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament es fa difícil escapar del tot al sistema. Caldria ser un penjat hippie vivint a una cova, però tots podem fer petites accions que ajudin a combatre'l. Jo penso que es poden fer unes quantes accions per desaccelerar la destrucció del planeta. No cal canviar el mòbil cada any, ni la bici (he tingut dues en 30 anys), ni el cotxe (té 20 anys)...

      Elimina